Klokkebei

Zon op de Klokkebei geopend

Zonnedak op basischool de Klokkebei

Op 3 juni heeft wethouder Paul de Beer namens de Gemeente Breda samen met kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee de officiële opening verricht van het zonnedak op basisschool de Klokkebei in Ulvenhout. Naast de plaatsing van de zonnepanelen wordt ook een lesprogramma rondom duurzame energie geintroduceerd.

Educatie: de jeugd heeft de duurzame toekomst!
‘Een energieneutraal en klimaatbestendig Breda kunnen we alleen bereiken als we alle zeilen bijzetten, aldus Paul de Beer, wethouder duurzaamheid.  Samen stappen zetten dus op het gebied van energiebesparing, zelf opwekken van energie en het vergroenen van onze stad. Zonnepanelen passen hier prima in; de combinatie met het vergroten van bewustzijn bij kinderen vind ik geweldig. Na ‘Zon op Jeugdland’  en een duurzame Pekhoeve opnieuw een mooi project van Energiecooperatie Anneville!’

Jean Nijssen, voorzitter Energie Coöperatie Anneville, hecht met name veel waarde aan het lesprogramma: “Natuurlijk zetten we met de plaatsing van de zonnepanelen een volgende stap in het opwekken van onze eigen lokale energie, maar creëren we door het ontwikkelen van een lesprogramma ook impact door de educatie van onze kinderen”.

Door de plaatsing van een monitor in de hal van de basisschool kunnen de leerlingen dagelijks zien hoeveel energie er door de 20 panelen wordt opgewekt. De financiele besparing die de zonnepanelen opleveren, zal jaarlijks worden geinvesteerd in een duurzaam initiatief op school of in het plaatsen van extra zonnepanelen.

Diego Zonnesteek
De opening van het project is mede verzorgd door Maurits van Huijstee. De schrijver van het kinderboek Diego Zonnesteek. Een spannend boek over een jongen met bijzondere gaven en zijn strijd tegen klimaatverandering. Het boek maakt onderdeel uit van het lesprogramma. Ook basischool de Rosmolen uit Ulvenhout heeft een aantal exampleren van het boek ontvangen en hiermee de ‘hulp’ van de coöperatie om samen met de school ook zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Dijk van een Wijk
De aanzet tot het project is een jaar geleden gegeven toen de coöperatie winnaar werd van de landelijke Dijk van een Wijk competitie en een prijs van 10.000 EURO won. Een competitie bedoeld om mensen in Nederland te stimuleren om met ideeën te komen ter verbetering van hun wijk rond de thema’s energie, groen, water of veiligheid. Aan de competitie deden ruim 70 wijken mee. De Filipijnse ambassadeur Jamie Victor B. Ledda reikte de prijs aan de coöperatie uit in het Haagse Museon namens de projectpartners het Rode Kruis, CARE Nederland, Wetlands International en Nudge.Hier klikken om te bewerken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *