Organic Food Helmond

Organic Food Helmond

Op dit moment ben ik druk bezig met een aantal impactprojecten bij De Smaakspecialist, maar de producten van de Smaakspecialist komen niet zomaar in de winkel terecht. Een van de schakels in het proces is het verpakken van de producten. Gedeeltelijk gebeurt dat in het sociaal werkbedrijf van Atlant Groep in Helmond. Atlant Groep zet zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te brengen. In 90% van de gevallen kunnen deze mensen bij externe werkgevers aan de slag. In sommige gevallen is dat wat lastiger, omdat de beperking het niet toelaat en iemand net dat beetje extra begeleiding nodig. Deze groep mensen gaat aan de slag bij het sociaal werkbedrijf om voedingsmiddelen te verpakken.

Organic Food Helmond

Het verpakken van de voedingsmiddelen bij Atlant begon ooit zo’n 3 jaar geleden en nu is de Smaakspecialist zelfs de grootste opdrachtgever. Eén afdeling is speciaal ingericht voor het verpakken van producten van de Smaakspecialist, welke is omgedoopt tot Organic Food Helmond. Een groep van zo’n 40 man zet zich met nauwkeurigheid in om de verpakking er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Zo gaan onder andere veel van de Smaakt melen, BioToday Haver to go, diverse RAW Organic Food poeders en geactiveerde noten door de handen van deze mensen. Want handwerk is het! Olaf Fugers, Senior Arbeidsmakelaar Arbeidsintegratie bij Atlant, vertelt: “Een groot gedeelte van het werkproces is handwerk. Kijk bijvoorbeeld naar de melen van Smaakt. De etiketten moeten op de verpakking worden geplakt, de zakken worden voorgevouwen, als het een kleine oplage is worden de zakken ook handmatig gevuld en moet het dus worden gewogen. Hoewel deze mensen zijn aangewezen op repeterend werk, vinden zij het ook niet vervelend om lang hetzelfde te doen. Een afwisseling in kleur etiket of een ander meel doet voor deze groep al heel veel.”

Verbinding met het merk

Olaf: “De mensen die op de afdeling werken identificeren zich met het merk, ze weten voor wie ze het doen. Als Pieter Dirven langskomt dan weten ze ook inmiddels dat hij ‘de baas’ is. Wat heel leuk is, is dat ze de producten terug kunnen zien in de winkel. Dan hoor je medewerkers zeggen ‘He, ik was in de Jumbo en daar zag ik Smaakt meel staan!” En proeven is er af en toe ook bij, dat kan natuurlijk ook niet anders bij de Smaakspecialist. “Toen de Haver to go van BioToday nieuw was, was iedereen heel nieuwsgierig. Het ruikt lekker naar framboos en ze kenden het niet. Toen hebben we geproefd. De meningen waren erg verdeeld over de smaak, maar ze vonden het ontzettend leuk dat proeven dan mag! Het proeven helpt bij het identificeren met het merk. Ook kregen ze een kerstpakket van de Smaakspecialist. Het is vrij uniek dat zoiets gebeurt, dat vonden ze fantastisch!”

Professionalisering
Onlangs is de locatie van Atlant Groep flink onder handen genomen en verbouwd en hebben ze een professionaliseringsslag gemaakt. Dit alles om het BRC certificaat te behalen. Dit certificaat geeft een toonaangevende standaard aan op het gebied van voedselveiligheid. En de inspanningen zijn beloond: na de audit behaalden zij een A-status. “De nieuwe werkomgeving en certificering geeft medewerkers rust en stabiliteit, dat is fijn. De strenge werkprocedures waren soms wennen, maar onze mensen zijn er van overtuigd dat je met levensmiddelen goed moet omgaan. Dat snappen ze, deze doelgroep is enorm nauwkeurig! En dat is voor het werk wat ze doen erg belangrijk.”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *